MİMARİ SADECE KONUTTAN İBARET DEĞİLDİR BİLMEK YA DA BİLMEMEK İŞTE BÜTÜN MESELE BU

Mimari Stil / Bursa / Çekirge’de bir termal spa merkezi

Mimar Seçil Bulcan Ürküt

İnşaat Mühendisi Rıza Bulcan

Fotoğraflar: Cumhur Aygün

 

Bildiklerimiz gösterilenden ibaret ise; bilmediklerimizin de bize sunulması gerekir. Mimarinin sadece konuttan ibaret olduğunu düşünenlerse bu bağlamda yanılmış oluyor mu?..  Plan B Mimarlık’ın değerli mimarı Seçil Bulcan Ürküt’ün Marigold Pithia Termal Spa Merkezi projesi bu savı öylesine destekliyor ki; sayfalar arasında gezindikçe bu farkı fark etmemek elde değil. Gelin; bedeninizin yüklerinden arınacağınız, dingin ortamında gerçek rahatlığın farkına vararak stresi ardınızda bırakacağınız termal spa merkezini hep birlikte gezelim.

Mimar Seçil Bulcan Ürküt, Marigold Pithia Termal Spa Merkezi için daha önce hazırladıkları projeye ilave proje ekleyerek keyif ve heyecanı ikiye katlamış. Önce mevcut spa merkezinde masaj odalarını ve aile hamamlarını yenileyen mimar, 1300 m2’lik mevcut spayı 2000 m2’ye çıkarmış.

Mimar, mevcut spanın 55 m2’lik termal havuzunu soğuk suya çevirip, misafirlerin daha sakin dinlenebileceği özel bir termal havuzdan oluşan mekanlar tasarlamış. Yeni yapılan 50 m2’lik havuzda ise, su sıcaklığı 46°C olan termal havuz kurgulanmış. Ayrıca macera duşu, kar çeşmesi, kova duş gibi ıslak hacim argümanlarını da ilave olarak tasarlanmış ve bu alanda çeşitli dinlenme alanları oluşturulmuş.

Mimar, yeni termal havuzu yer kazanmak için duvara dayamış ve duvarda su kaynağını çağrıştıracak bir görsel kullanarak, kayalardan termal suyu iki noktadan şelale olarak akıtmayı tercih etmiş. Böylelikle havuzda yüzerken sırt masajı imkanı sağlanmış.

-Görseldeki gece gökyüzü resmi tavanda da devam ettirilerek, fiber optik ışıklarla yıldız etkisi yaratılmış.

-Havuzun dışında, soğuk jakuzi alanında ayrıca yıkanma için bir bölüm oluşturulmuş. Binanın dış duvarındaki eğrisel açılardan kurtulabilmek için suyun akışını vurgulayan duvarların tümü kavisli alçıpanlarla döndürülmüş ve Savana gri mermer mozaiklerle kaplanmış.

-Tüm kavisli duvarlar, tavandan ve zeminden LED ışıklarla desteklenmiş. Zeminde Rondine gri kaymaz kaya yüzeyli seramikler kulanılmış. Duvardaki görseli iyi vurgulayabilmek adına tüm mekandaki duvarlarda ve zeminde gri malzemelerle daha sakin ve dingin bir ortam sağlanmak amaçlanmış. Macera duşunu ve kaya duşunu saran duvarda ise gri ve beyaz mermer mozaiklerle su dalgası formunda pano yapılmış.

-Dinlenme bölümünde, şezlongların arka duvarında üç boyutlu porselen seramiklerle pano oluşturulmuş. Yine yuvarlak şezlonglarla kavisli duvarların arasında ayrı bir dinlenme bölümü de kurgulanmış.

-Bu katta 600 m2’lik termal havuzdan oluşan ıslak hacimler, bay ve bayan tuvaletleri mevcut.

-Asansörle bir üst kata çıktığınızda ise; iki masaj odası, 3 adet tekli masaj odası ve vip masaj odası, bay ve bayan soyunma ve duş alanları mevcut. Bu kattaki masaj odaların tümü deniz temalı kurgulanmış.

-Mercan masaj odasının duvarındaki deniz altındaki mercan görselleri ile tavandaki denizaltı görselleri ressam tarafından duvara resmedilmiş. İkili masaj odasında ise yine martıların olduğu deniz görseli resmedilmiş.

-İkili masaj odalarının birinde ise şelale görseli dikkat çekerken, masaj odalarına mercan, şelale, martı, yakamoz gibi isimler verilerek iç mekan tasarımı, isimlerle desteklenmiş.

-Odalardaki lavabo dolaplarının arka fonlarında doğal kayrak taşlar, lavabolarda ise kütük mermerler kullanılarak doğal malzemelerle desteklenmiş.

 

 

 

 

 

MİMARİ STİL 2.861 okuma