KÜÇÜK OLANI DEVLEŞTİRMEK MAHARET İSTER

Mimari Stil / İzmir / Alsancak’ta bir rezidans

İç Mimar: R. Semih Güven

İç Mimar: Didem Güven

Rolleri devleştiren aktörlerdir. Adeta o karaktere bürünür, bir süre öyleymiş gibi yaşarlar. Hiç unutulmaz, her daim hafızalarda yerlerini korurlar. Yıllar geçse de o karakter o aktörle anılır. Çünkü sıradan bir karaktere öyle bir hayat vermiştir ki; o artık bir devdir. Mimaride de metrekaresi az da olsa maharetini sonuna dek kullanan mimarlarla metrekareler dönüme dönüşebilir. İzmir’e gidiyoruz ve RSG Mimarlık’ın değerli mimarları Semih ve Didem Güven’in elinin değdiği, detaylarıyla alkışı hakeden şirin bir daireye konuk ediyoruz sizleri.

İzmir Alsancak’ta bulunan dubleks daire, Kıbrıs Şehitleri caddesi üzerindeki The Port Residence’da yer alıyor. Aslında daireyi kendi bağımsız girişi, küçük ve şirin bahçesiyle müstakil bir konut olarak da adlandırmak mümkün.

Evin giriş katında; mutfak, salon, ıslak hacim ve bir ardiye yer alıyor. Mimarlar ev sahibi genç çiftin isteği üzerine onların evde keyifle, rahat vakit geçirebilecekleri modern tarzda döşenmiş atmosfer taleplerine ışık olmuş.

Evdeki özellikle zemin kattaki salon ve mutfak bölümlerinin çok büyük olmamasından dolayı, mimarlar her alanı verimli kullanmaya özen göstermiş. Bu anlamda önlerindeki en büyük olan  salonun ortasında asimetrik şekilde duran kolonu, hem tv ünitesi hem de kitaplık olarak tasarladıkları metal ve mobilya karışımı tasarım bir ünite ile yok etmişler. Bu sayede salonda iki farklı alan oluşturulmuş.

-Salonda L koltuk kullanılan kısım oturma ve TV odası olarak görevlendirilirken; diğer kısım ise dinlenme, sohbet ve okuma alanı haline getirilmiş.

-Salon zeminlerinde ise ahşap lamine parke kullanılırken; tavan yüksekliğinin alçalmaması ve perdelerin ray kısımlarını gizlemek için ise boyalı alüminyum kaj kullanılmış.

-Mutfakta kullanılan ünite, salon ile bitişik olan duvara sardırmak suretiyle; açık mutfak ve salon arasındaki entegrasyonu layıkıyla sağlamış.

-Ünitenin salon kısmına dönen bölümünde objeler sergilenirken, bu alana bir de puf yerleştirilmiş.

-Yemek masası ise mutfağa yakın ancak salondan da uzaklaştırılmayan bir alana konuşlandırılmış.

-Salon ve mutfak bölümünde DC Panel’in polyester panelleri ile doğallığı yakalamak hedeflenmiş.

-Mimarlar zemin katta bulunan banyoda, iptal ettikleri duşun yerini dolap olarak organize etmiş.

-Doğal taş lavabo ile birlikte Hansgrohe ankastre lavabo batarya kullanılmış.  Lavabo dolabında taş lavabonun altında sudan etkilenmeyen akrilik malzeme ile ahşap kaplama mobilya bir kompozisyon oluşturacak şekilde bir arada kullanılmış.

-Mutfak ve banyo zeminlerinde İtalyan seramik tercih edilmiş.

-Evin üst katı kendi müstakil banyolu üç yatak odası ve bir de soyunma odasından oluşuyor. Gri tonlarının hakim olduğu evin genelinde, gerek kumaşlarla, gerekse çarpıcı lake renklerle kontrast yakalanmaya çalışılmış.

-Duvar kaplaması olarak, ebeveyn yatak odasının yatak başında çarpıcı deseni ile ipek duvar kağıdı ile vurucu bir atmosfer ortaya çıkarılmış.

-Mobilyada lake tonları sıklıkla tercih edilirken, ahşap kaplamada renk atılmış Amerikan cevizi az miktarda kullanılmış.

 

 

 

MİMARİ STİL 3.390 okuma