GÜZELLİĞE AŞKLA DOKUNMAK VAR BİR DE

Mimari Stil / Bursa / FSM’de bir kuaför salonu

İç Mimar – Dekoratör Müge Coşkun

Yazı: Nezihe DOĞAN

Güzelliğe bakım katmak bambaşka bir olgudur. Hele hele güzelliğe aşkla dokunan profesyonel eller var ise. Kadınların güzellik kahramanıdır kuaförler. Peki ya kuaför salonları. Bir salon mimarisiyle de çok şey katar müşterisine. Mimar eli değen, profesyonel dokunuşların hakim olduğu salonlar ise hiç mimari bilmeyen birinin ağzından dahi ‘muhteşem bir yer burası’ sözlerini döktürüverir. İşte Bursa’da bu sözleri hakeden bir kuaför salonu var. İç mimar ve dekoratör Müge Coşkun burada iç mimarinin olmazsa olmazı ahşap, tuğla ve metale öyle bir ruh katmış ki; Bursalı hanımların kendilerini evlerinde hissedebilecekleri bir mekan yaratmış.

Bursa’nın gözde caddelerinden Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde kuaför salonu olarak hizmet veren İBA by Halil Yılmaz Neoklasizm mimari stili ile dikkat çekiyor. Ahşap, tuğla ve metal üçlüsünün iç mimariye başarıyla uygulandığı mekanda, mimar kullandığı malzemelerle basic bir hava yaratırken, klasik dokunuşlarına modern olguyu da eklemiş.

Toprak tonlarının hakim olduğu mekanın girişinde klasik avizeler kullanılmış. Sarı renkte iki adet berjerin yer aldığı alana metal ve ahşap birleşimi bir sehpa yerleştirilmiş.

Giriş kısmında ayrıca yuvarlak aynaların kullanıldığı saç kesme alanı yer alıyor.

Girişin olmazsa olmazı banko ise metal ve ahşap buluşmasını en profesyonel şekilde yansıtırken, bu alanda metalin soğuk duruşu tuğla duvarlarla yumuşatılmış. Banko şık bir sarkıt ile ışıklandırılmış.

Mekan genelinde hüküm süren duru, tarz ve nötr hava salonun devamını da bütünlüyor.  Tamamen ev havası yaratılmak istenen salonda tuğla duvarlar müşterilerin rahatlığı düşünülerek ayırıcı görevi görecek şekilde tasarlanmış.

Salondaki aynalar ise birbiri bütünleyen iki renkte tercih edilmiş. Her kuaförün zorunluluğu olan beyaz aynaya bal rengi çerçeve ile görülmeye değer bir anlam kazandırılmış.

Salonun duvarlarında ise çimento olduğu gibi kullanılmış.

Mimar, hijyen kavramının ön plana çıktığı kuaför salonun zemininde hijyenik olması gerekliliğinden yola çıkarak tahta efektli seramik kullanmayı uygun görmüş.

Tavanın çok yüksek olmamasından yola çıkılarak metal patchler yanı sıra gizli ve spot aydınlatmalara yer verilmiş.

Makyaj bölümünde ise çerçeveli aynalar ve desenli koltuklar konuşlandırılmış.

Yıkama bölümü 5’li sarkıt aydınlatması, 3’lü oturma bankı ve bu alanda kullanılması için gereken malzemeler için konuşlandırılmış raf sistemiyle dikkat çekiyor.

MİMARİ STİL 2.642 okuma