DIŞA DÖNÜK BİR KARAKTERİ VAR

Bir mimar iki proje / Bahadır Kul / Konya Spor Salonu

Mimar Bahadır Kul

 10000 kişi seyirci kapasitesine sahip olan Konya Spor Salonu uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanmış. 80.000 m² arazi üzerine planlanmış yapı 22.000 m² inşaat alanına sahip. Ana taşıyıcı sistemi betonarme olup, çatı ve cephe konstrüksiyonu çelikten imal edilmiş.

Bina modern bir salonun gerektirdiği minimum boyutlarda düşünülmüş. Ana salonun formu dikdörtgen olup; tribün planlaması köşeleri daireselleştirilmiş dikdörtgen formda tasarlanmış.

Yapının ana tasarım kriteri olarak, yapıya ana ulaşım aksı olan ve aynı zamanda üzerinde raylı sistem de bulunan ana yoldan, yaya yaklaşımlarını tanımlayacak akslar oluşturmak ve bu akslarla birbirine bağlanmış 5 ana kabuk oluşturmak hedeflenmiş.

Bu ana kabuklar, aynı zamanda seyirci toplanma platformlarında üst örtüye dönüşerek, korunaklı bir alan etkisi yaratma amacı da taşıyor.  Yapı kabuğunu oluşturan ve aynı zamanda birbirine paralel olan bu formların arası cam yüzeylerle birleştirilmiş ve bu ara kısımlarla yaya yaklaşımları, sporcu, hakem, basın, protokol girişleri tanımlanmış.

Yapıyı çepeçevre saran seyirci giriş bloğuna bakan yüzeyler şeffaf tutularak, içe dönük bir salon yerine dışa dönük bir salon yaratılmaya çalışılmış.

VIP tribünü batı tribününde planlanmış ve bu alanda asma kat oluşturularak, VIP için özel alanlar düşünülmüş. Binada engellilerin ulaşımını kolaylaştırmak için engelli rampası ve 2 adet engelli asansörü de mevcut.

Yapı planlamasında FIBA kriterleri göz önünde tutulmuş. Saha ölçüleri, bir buz hokeyi pistini baz alarak değişebilir bir zemin planlamasına göre düzenlenmiş. Ana salonun yanında antrenman salonları bulunuyor. Bu salonlar atletizm, masa tenisi, boks gibi çok amaçlı kullanımlara hizmet verecek özelliklerde tasarlanmış. Ayrıca yine bu alanda 1 adet squash salonu da mevcut.

Binada  uluslararası standartlara uygun olan her türlü görsel işitsel, teknik ekipman bulunuyor. Yine uluslararası kriterlerde olan ve yeni teknoloji ürünü havalandırma, ısıtma, soğutma ve yangın söndürme sistemleri yapılandırılmış durumda.

MİMARİ STİL 1.563 okuma