BENZEMEZ KİMSE SANA

Bir mimar iki proje / Bahadır Kul / Kayseri Buz Pisti

Mimar Bahadır Kul

Farklı mimari tarzı ile benzerlerinden ayrılan Kayseri Buz Pisti, Bahadır Kul Mimarlık imzası taşıyor. 10.000 m2 bir alan üzerine konumlandırılmış Kayseri Buz Pisti’nin oturum alanı 2000, toplam inşaat alanı ise 2.600 m².

Yapı giriş ve asma kat olmak üzere toplam 2 kattan oluşuyor. Giriş katında 30×15 m ölçülerinde sentetik buz pisti, pist çevresinde izleme alanları, soyunma odaları, hazırlık bölümleri ve cam yüzeylerle ayrılmış çocuk oyun alanı mevcut. Asma katta ise kafeterya ve izleme alanları bulunuyor.

Yapının kütlesel tasarımında buz ve hava ilişkisi sorgulanarak yapıya yansıtılmış. Sıcaklığın artması ile erimeye başlayan buz kütleleri ile günümüzdeki küresel ısınma ile kutuplardaki buzulların erimeye başlaması arasında bir ilişki kurulmuş. Buz kütlesinde erimeden dolayı oluşan çekilmelerin verdiği değişim kütle formuna ve plana etki etmiş.

Soğuyan hava ile beraber su damlalarının donması ile oluşan sarkıtlar; yapıdaki kolonlara referans olmuş. Yapı kütlesinde oluşan boşluklar ile kütle yumuşatılmaya ve yapı içerisinde maksimum seviyede doğal ışık etkisi yaratılmaya çalışılmış.

Yapının basamaklarla yükseltilen giriş platformu, yapı ile mekansal bir bütünlük oluşturarak ziyaretçilerine yarı açık alan sunmak adına düşünülmüş.

Girişe doğru uzayarak bir saçak oluşturan çatı, yapıyı dikdörtgen gibi net bir geometriye ulaştırıyor. Yapı amorf taşıyıcılar ve cephedeki amorf açıklıklarla birlikte farklılık kazanıyor.  Amorf açıklıklardaki renkli camlar, yapının eğlence ve spor amaçlı olduğunu doğruluyor.

 

 

MİMARİ STİL 2.009 okuma