Mimari Stil / Ev / İstanbul’da bir daire

J2391_STUDIOMAJOAnd3more

 

İç Mimar Aslı Kenanoğlu:  “Gerekirse herşey değişir bir anda”

Bize sunulanı olduğu gibi kabullenmek ya da kabullenmemek. İşte bütün mesele bu. Bir düşünce ile başlar herşey. Sınırlı mekanlarda sınırsızlık özlemi beliriverir bir anda kafamızda. Gerektiğinde bir bilene danışarak sınırları genişletmeye başlamak ise ilk adımıdır yaşam alanlarımıza istediğimiz şekli verebilmenin. İstanbul’da Akasya AVM konutlarında 2+1 yaşamı 3+1’e çeviren İç Mimar Aslı Kenanoğlu’nun elinin değdiği muhteşem manzarasıyla ve iç tasarımıyla büyüleyen bir daireye konuk ediyoruz sizleri.

Esasında 3+1 olan daire ev sahibinin isteği doğrultusunda 2+1 olarak düzenlenmiş. Salonda krem-gri tonlarındaki kanapelere turkuaz rengin hakim olduğu düz ve çizgili kumaşlar eşlik etmiş. Evde bolca kullanılan kapitonelerde ise düğme özellikle kullanılmamış. Hiçbir dolap kapağında kulp görünmemesi de aynı sebepten. Tüm ahşap mobilyalarda bulunan oymalar, yivler ve rozetler mekana klasik bir esinti vermiş.

Salonun ve evin en belirleyici öğesi ise salondaki kristal avize. Birbirinden farklı renk ve şekillerdeki kristaller ise evin tümüne ayrı bir canlılık katmış. Eve girer girmez göze çarpan bu avizeyle evin uyumuna hayran olmamak elde değil.

Salonda yemek masasının olduğu bölümde daha önceleri arkadaki mutfağa açılan geniş kapı örülerek geniş sedirli bir yemek alanı elde edilmiş, sedirlerin altında ise depolama alanları yaratılmış.

Salonun sol ve karşı duvarları tavana kadar olacak şekilde bir dolap sistemi ile donatılmış. 1800’lerden kalan Rud. Ibach Sohn marka siyah piyano ise orijinal rengi ve dokusu ile yerini bulmuş.

Tüm salonun kenarlarını çerçeve gibi dolanan asma tavanda ve evin geri kalan tavanlarında bulunan gömme spotlar LED ampuller ile kullanılmış. Böylece hem enerjiden tasarruf sağlanmış hem de yumuşak bir ışık elde edilmiş.

Tüm pencerelerin sürgü sistemi ile tamamen açıldığı ve balkona geniş bir açıdan çıkılabildiği için salon yaz boyunca balkonla birlikte daha da geniş bir alana sahip olmuş. Marmara Denizi, Sarayburnu sahili ve tüm ihtişamıyla Topkapı Sarayı’na hakim manzara ufku geniş bir şekilde görmekte. Konum itibariyle tam da Akasya AVM’nin üzerinde olan evin manzarasına AVM’nin üzerindeki spor tesisi, yürüme alanları ve parklar da apayrı bir hava katmış.

Salona ve evin geri kalanına hakim olan renk, duvar rengi ile aynı tonda yapılan lake mobilyalar.

Evin giriş bölümünde daha önce bulunan misafir tuvaleti yıkılarak geniş bir yüklük alanı kazanılmış. Dışarıdan bakıldığında bir portmanto görünümündeki bu kapakların arkasında esasında arka arkaya iki sıra olacak şekilde ve tavana kadar uzanan geniş bir yüklük gizli. Yüklüğün karşısında da yine aynı karakterde tavana kadar ayakkabılık bölümü bulunmakta. Girişteki küçük bir köşede ise yüksek bir ayna ve çekmeceli bir konsol tasarlanmış. Hemen altına da kapitoneli minicik bir puf yerleştirilmiş.

Evde bulunan genç odası da genişletilmiş. Gri ve siyah tonların hakim olduğu odada bir bölüm yatak odası ve gardrop alanı, diğer bölüm de oturma ve TV alanı olarak birbirinden ayrılmış. Perdelerde seçilen renkli çizgiler ise odanın tek aykırı renk veren unsuru olarak dikkati çekiyor. Yansıma yaptığı için tüm mobilya kapaklarında siyah renkli cam tercih edilmiş.

Ebeveyn yatak odasında dolaplar ile oda ikiye bölümlenmiş. Giyinme odası olarak düşünülen alanda tüm dolaplar tavana kadar tasarlanmış. Bu kısım direkt olarak ebeveyn banyosuna açılıyor. Yatak bölümüne bakan dolabın arka kısmı ise duvar görevi görüyor. Bu duvarda oymalı ve yivli kenar dönüşlerinin ortasındaki geniş alanda özel tasarım geometrik desenli bir pano kullanılmış. Yatak başındaki ahşap panonun dört bir tarafı şerit LED’ler ile aydınlatılmış. Yatak odasındaki sarkıtlar ise, iç mimar tarafından tasarlanıp Tepta Aydınlatma tarafından özel olarak üretilmiş.

Dikdörtgen mutfakta kullanım kolaylığı açısından çift tezgaha yer verilmiş. Kulpsuz mutfak dolaplarının dikkat çektiği mekanda küçük yemek masasına tabureler eşlik ediyor.

 

Aydınlatmalar : Tepta Aydınlatma

Mobilyalar : Ayhan Ada

Lake : Okan Koygun

Kumaşlar : Epengle

MİMARİ STİL 4.267 okuma
Etiketler: